• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Tumori benigne
 

Tumori benigne cu celule conjunctive

Fibromul se prezintă ca un nodul încapsulat, bine delimitat, cu consistenţă variabilă (dur, când are multe fibre, moale când are multe celule). 

Histologic este format din fibroblaşti şi fibre conjunctive de colagen. 

Celulele tumorale sunt fusiforme, cu nuclei alungiţi la capete şi ascuţiţi, cu dispoziţie în vârtejuri, cuprinse într-o stromă conjunctivă. 

Sunt descrise o serie de forme particulare, cum ar fi : 

  • elastofibromul (la nivel toracic, ce conţine fibre elastice identificabile cu orceină), 
  • dermatofibromul (în derm, care este o variantă de histiocitom fibros benign) şi 
  • fibromul cardiac. 

Fibromatozele sunt pseudotumori, deoarece sunt determinate de procese reparative; proliferarea conjunctivă este difuză şi benignă. 

Pot fi fibromatoze superficiale (tip Dupuytren) sau profunde (tip desmoid), fiecare la rândul lor putând fi localizate sau generalizate. Cea mai frecventa este fasciita nodulara. 

Fasciita nodulară (fibromatoza pseudosarcomatoasă) este o fibromatoză bine vascularizată şi cu model de creştere zonal: 

  • în centru : o zonă laxă, mixoidă 
  • intermediar : o zonă bogat celulară, cu celule fusiforme dispuse în fascicule (miofibroblaste), uneori cu prezenţa unor macrofage spumoase 
  • periferic : o zonă inflamatorie limfo-plasmocitară 

Ca localizare poate fi: subcutanata, intramusculara sau perifasciala

Fasciita nodulara; detaliu cu celule fusiforme pe un fond conjunctiv lax, HE, 20x

Fasciita nodulara; fibromatoza cu model de crestere zonal: arie laxa, zona compacta cu celule fusiforme inglobata intr-o stroma bine vascularizata, HE, 10x

 

Alte fibromatoze:

Tumora desmoidă apare în muşchii drepţi abdominali şi se caracterizează printr-o proliferare conjunctivă, fibroasă, difuză, benignă, cu fibroblaşti alungiţi, cu dispoziţie paralelă. Tumora prezintă recidive frecvente şi potenţial local distructiv. 

Fibromul naso-faringian este un angiofibrom juvenil, la copii, cu regresie spontană după vârsta de 20 de ani.

Fibromul aponevrotic juvenil calcificant

Fibromatoza palmară (Dupuytren), cu retracţia aponevrozei palmare la nivelul tendoanelor 4 şi 5 (mână “în gheară”)

Fibromatoza peniană (Peyronie)

Fibromatosis colli (la nivel sternocleidomastoidian)

Fibromatoza cicatricială (cheloidul)

Fibromatoza de iradiere 

 

Tumori fibro-histiocitare

Histiocitomul fibros benign (fibroxantomul) este compus din macrofage cu citoplasma spumoasă (celule xantomatoase), celule gigante multinucleate, cu nuclei “în coroană” (celule Touton) şi fibroblaste dispuse în benzi sau fascicule scurte, împrăştiate printre histiocite, cu aspect “în vârtej” 

Histiocitom fibros benign, plaja intinsa cu celule fusiforme cu dispozitie in vartejuri scurte, HE, 10x

Histiocitom fibros benign, celule gigante multinucleate Touton (nuclei in coroana), HE 40x

 

Xantomul este format din celule mari, spumoase, cu dispoziţie în cuiburi, care au în citoplasmă esteri de colesterol (celule xantomatoase), ce derivă din histiocite şi rare fibroblaste. Se descriu 2 variante : xantogranulomul retroperitoneal şi nevoxanto-endoteliomul. 

Mixomul este o tumoră benignă, gelatinoasă, încapsulată, albicioasă, ce apare frecvent în mandibulă, coapsă, umăr şi la nivelul cordului. Este compusă din celule stelate, cu prelungiri lungi, împrăştiate, înglobate într-o substanţă fundamentală laxă bogată în proteoglicani. Este considerat un mixosarcom cu grad scăzut de malignitate. 

Mixofibrosarcom cu grad scazut de malignitate, celule stelate si fusiforme cu dispozitie alveolara, delimitate de septe conjunctive, HE, 10x

Tumora Abrikosov (tumora cu celule granulare; ex-mioblastom) este o tumoră cu origine incertă, derivată fie din histiocite, fie din celule Schwann (ambele sunt S-100 pozitive), ce apare la nivelul limbii. Este alcătuită din celule mari, poligonale, turtite, cu citoplasma granulară, ce asociază şi hiperplazia mucoasei pavimentoase ce acoperă leziunea. 

Tumora cu celule gigante ale tecilor tendinoase apare la nivelul mâinii, în degete şi este compusă din histiocite cu hemosiderină, macrofage spumoase şi celule gigante multinucleate.

Last Updated on Sunday, 16 May 2010 14:35