• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Embolia
Article Index
Embolia
Consecinte si tipuri de embolie
Exemple
All Pages

Reprezintă vehicularea sangvină a unui material anormal şi oprirea lui într-un vas.

Embolii pot fi : fragmente de trombi, celule tumorale, picături de lipide, aer sau bule de gaz (azot sau oxigen), lichid amniotic, ţesut septic, material străin.

Locul în care ajung embolii depind de locul din care aceştia pleacă (ex.: embolii originari din partea stângă a inimii vor ajunge în circulaţia sistemică şi de acolo în arterele cerebrale, renale sau splenică; embolii cu punct de plecare în venele membrelor inferioare ajung în plămân). Toate acestea poartă denumirea de embolii directe sau ortograde (în sensul circulaţiei sangvine).

La pacienţii cu gaura ovală persistentă, embolii din sistemul venos pot trece din partea dreaptă în cea stângă a inimii şi ajung în circulaţia sistemică. (ex.: un embol din venele hemoroidale, poate ajunge în artera cerebrală medie). Astfel de embolie se numeşte embolie paradoxală.

Embolia retrogradă presupune vehicularea embolului în sens contrar circulaţiei sangvine. Creşterea presiunii intraabdominale sau intra-toracice (prin tuse) duce la vehicularea embolului din vena cavă inferioară prin legăturile dintre venele prevertebrale şi intrarahidiene în venele intracerebrale.

 

Tipuri de embolii

Embolia directa  Embolia retrograda  Embolia paradoxala

 



Last Updated on Sunday, 03 May 2009 15:13